Els pobles situats al voltant de la Via Verda es sustente’n principalment de l’agricultura i la ramaderia i de les industries agro-alimentaries que es deriven d’aquest sector. També el sector serveis adquireix molta importancia en aquest sentit.
El productes de les comarques del Baix Aragó son força coneguts nacionalment, sobre tot l'oli i el vi, que amb l'ajuda del clima continental de la zona adquireixen un sabor propi i característic del Baix Aragó. També son força reconeguts els cereals i els ametllers.
La zona del Baix Ebre es caracteritza principalment per cítrics (taronges, mandarines, garrofes) hortalises, cireres i diversos fruitals.També ametllers.
I per últim, a la Terra Alta sobre tot hi trobem vinya, ametlles i avellanes.
No obstant, és una activitat en decadència pel fet que el tipus de terreny (molt irregular amb turons i pocs plans) i la manca de regadiu (al Matarranya) dificulta la mecanització.
El productes de les comarques del Baix Aragó son força coneguts nacionalment, sobre tot l'oli i el vi, que amb l'ajuda del clima continental de la zona adquireixen un sabor propi i característic del Baix Aragó. També son força reconeguts els cereals i els ametllers.
La zona del Baix Ebre es caracteritza principalment per cítrics (taronges, mandarines, garrofes) hortalises, cireres i diversos fruitals.També ametllers.
I per últim, a la Terra Alta sobre tot hi trobem vinya, ametlles i avellanes.
No obstant, és una activitat en decadència pel fet que el tipus de terreny (molt irregular amb turons i pocs plans) i la manca de regadiu (al Matarranya) dificulta la mecanització.
Camps d'oliveres i vinyes del Baix Aragó.
La ramaderia fonamentalment és de conills, avícola i porcina. També hi han explotacions de bous per carn i ramaderies pel negoci dels correbous.
Altres especialitats de la terra son els formatges d’ovella i cabra procedents d’Alcanyís, els prèssecs procedents de la Terra Alta i el famós “Jamón de Teruel ”. En temporada també son molt típics els bolets i la trufa negra d’hivern.
Altres especialitats de la terra son els formatges d’ovella i cabra procedents d’Alcanyís, els prèssecs procedents de la Terra Alta i el famós “Jamón de Teruel ”. En temporada també son molt típics els bolets i la trufa negra d’hivern.
En els serveis hi trobem de tot una mica: comerços varis, bancs, perruqueries i també turisme pel que comporta a restaurants, bars i hotels. Aquest sector de turisme esta en creixement, en part fruit de la mateixa Via verda.
Si ens centrem en la Comarca del Matarranya, afegir que tot i que l’impuls econòmic de la comarca neix del sector primari, ens trobem que el major percentatge en la distribució sectorial del territori s’aglutina en el sector serveis amb un 46%.
A més a més cal dir que el major pes d’aquest sector terciari es fonamenta en els serveis administratius, jurídics i sanitaris i és situa principalment a Alcanyís, ja que el 45.67% de la població de tota la comarca viu en aquest municipi.
Per acabar, creiem important introduir que la població està molt envellida (mes gent gran que no pas joves) i que un altre ingrés molt important és el de les jubilacions, que superen en molt el que es cotitza a la seguretat social. Es a dir, es reben més pels diners dels jubilats que no pas en paguen els treballadors en edat de cotitzar.
Informants col.laboradors:
Juan Luis Camps Juan i Fernando Camps Juan.
Referències bibliogràfiques:
Comarca del Bajo Aragón.(2012). Recursos económicos. Recuperat 4 Novembre, des de http://www.bajoaragon.es/index.php?option=com_content&view=article&id=123&Itemid=190